RSS Feed

Kuskuss köögiviljade ja kanaga

Kuskuss on Marokos iga reedene traditsioon. Seda valmistatakse kohe suures koguses, et igaüks saaks söönuks, nii oma pere kui ka need, kel on vähem antud või ei olegi midagi süüa. Seda rooga saab teha nii kana- kui lambalihaga ning köögiviljad,  saab ka lisada veel rosinaid, erinevaid juurvilju ja köögivilju või siis üldse ilma lihata. On siingi nagu enamus Maroko roogade puhul, et iga kokk ise valmistab enda maitse järgi ja ei ole ei õiget ega valet. Marokos valmistatakse aga kuskussi teisiti, kui meil pakendil kirjas. Tehnika (ma tunnistan, et ei ole seda ise kunagi praktiseerinud) on järgmine: cous cous loetatakse külmas vees paar minutit, seejärel eemaldatakse vesi läbi söela ja aurutatakse. Kahvliga segades eraldub iga kuskussi tera ning kuskuss jääb kohev ja sõmer. Mina ise olen siiamaani järginud pakendil olevat õpetust, aga ükspäev proovin kindlasti ka aurutamise meetodi ära. Minu enda kõige sagedamini kasutatav retsept on järgmine:

1 kg kanakoibi

3 spl võid

3 spl oliivõli

1 suur sibul

½ tl kurkum

½ tl purustatud köömen

¼ tl saffran

¼ spl kaneeli

koriander ja petersell

2 tomatit

4 porgandit

3 kartulit

1 paprika

1 suvikõrvits

1 klaas kikkerherneid (konserv)

soola, pipart

kuskussi

3 spl võid

Kanakoivad lõika kaheks või neljaks. Eemalda nahk. Sulata potis või ja lisa oliiviõli. Sibulad haki rõngasteks ja pane potti, prae paar minutit ja lisa kana. Prae kana, kuni ta kaotab oma roosaka värvuse. Eemalda tomatitelt koor ja seemned, haki ja lisa potti. Lisa ka maitseained ja natuke vett. Lase potis kaane all haududa 10-15 minutit. Tükelda porganid ja kartulid ning lisa nad suuremate tükkidena potti. Lisa ka piisavalt vett, et kataks ära kana ja köögiviljad. Lase kaane all keeda 10 minutit. Lisa hakitud paprika ja hauta veel 10 minutit. Seejärel suvikõrvits ja klaas keedetud kikkerherneid.Vajadusel lisa veel vett ja soola. Hauta kuni köögiviljad on pehmed.

Valmista kuskuss vastavalt pakendil antud juhisele.

About Killuke Marokot

Blogi, kus voib leida killuke nii Maroko kööki kui ka kultuuri

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: