RSS Feed

Sai

Marokolasele on sai voi khobz püha, mida tuleb hoida, säilitada ja mitte kunagi raisata. Ümmargused ja lamedad pätsid oma krõbeda koorikuga ei puudu kunagi Moroko toidulaualt.

Enamik Maroko perenaisi küpsetab oma saia igapäevaselt ja ise, et oleks alati võtta värsket saia. See on lihtne sai, valmistatud täistera jahust, tavaliselt segatud tavalise jahuga ja ehk näputäis  maisi-või odrajahu. Taignale on lisatud vett, natuke soola ja suhkut ning pärmi. Igal perel on saiale oma äratundmise märk lisatud. Sai kaetakse rätikuga ja lastakse kerkida ainult ühe korra. Pidustuste ajal lisatakse saiale ehk ka aniisiseemneid voi  köömeneid, et saiale omapärast maitset anda. Maakohtades küpsetatakse sai väikestes kuplikujulistes puuküttega ahjudes. See annab saiale omapärase maitse ning karakteri, mida ei saavuta tavalises ahjus küpsetades.  Sellest hoolimata saab ka hea Maroko saia küpsetada ise, komplimenteerimaks Maroko roogasid.

Põhjus, miks sai Maroko peres väga tähtsal kohal on, on see, et  Maroko tagine voi hautisi ei sööda mitte kahvliga, vaid selleks kasutatakse tükikest saia  ja oma sõrmi.  Lamedatel saiapätsidel on  lahtine puru, mis imendub suurepäraselt tagine kastme aga on siiski  piisavalt krõbe toetamaks rooga. Sai lõigatakse kiilukujuliseks ja üks inimene lauas on vastutav saiajagamise eest.

About Killuke Marokot

Blogi, kus voib leida killuke nii Maroko kööki kui ka kultuuri

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s