RSS Feed

Sai

Marokolasele on sai voi khobz püha, mida tuleb hoida, säilitada ja mitte kunagi raisata. Ümmargused ja lamedad pätsid oma krõbeda koorikuga ei puudu kunagi Moroko toidulaualt.

Enamik Maroko perenaisi küpsetab oma saia igapäevaselt ja ise, et oleks alati võtta värsket saia. See on lihtne sai, valmistatud täistera jahust, tavaliselt segatud tavalise jahuga ja ehk näputäis  maisi-või odrajahu. Taignale on lisatud vett, natuke soola ja suhkut ning pärmi. Igal perel on saiale oma äratundmise märk lisatud. Sai kaetakse rätikuga ja lastakse kerkida ainult ühe korra. Pidustuste ajal lisatakse saiale ehk ka aniisiseemneid voi  köömeneid, et saiale omapärast maitset anda. Maakohtades küpsetatakse sai väikestes kuplikujulistes puuküttega ahjudes. See annab saiale omapärase maitse ning karakteri, mida ei saavuta tavalises ahjus küpsetades.  Sellest hoolimata saab ka hea Maroko saia küpsetada ise, komplimenteerimaks Maroko roogasid.

Põhjus, miks sai Maroko peres väga tähtsal kohal on, on see, et  Maroko tagine voi hautisi ei sööda mitte kahvliga, vaid selleks kasutatakse tükikest saia  ja oma sõrmi.  Lamedatel saiapätsidel on  lahtine puru, mis imendub suurepäraselt tagine kastme aga on siiski  piisavalt krõbe toetamaks rooga. Sai lõigatakse kiilukujuliseks ja üks inimene lauas on vastutav saiajagamise eest.

Advertisements

About Killuke Marokot

Blogi, kus voib leida killuke nii Maroko kööki kui ka kultuuri

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s