RSS Feed

Marineeritud sidrunid

Säilitatud või marineeritud sidrunid on sagedasti kasutusel Põhja- Aafrika köögis ning kõige sagedamini Maroko köögis. Soolas marineeritud sidrunid kaotavad oma teravuse ja omandavad eripärase maitse. Marokos on nad üheks levinumaks koostisosaks toiduvalmistamisel. Kuubikud, poolikud või terved sidrunid on marineeritud soolvees: vee, sidrunimahla ja soolaga. Marinaad lastakse seista nädalaid või kuid, enne, kui see võetakse kasutusele. Viljaliha võib kasutada hautistes või kastmetes, kuid koor on kõige väärtuslikum. Maitse on kergelt hapukas, kuid intensiivselt sidrunimaitseline.

Sidruni tükid võib pesta enne kasutamist, et eemaldada üleliigne sool, või blanšeerida, et  eemaldada rohkem soola ja tuua välja looduslikult kerge magusus. Seejärel võib need viilutada, tükeldada või hakkida, vastavalt erineva roa tekstuuri saavutamiseks.

Neid müüakse lahtiselt Maroko turgudel, kus neid näha võib pehme ja mahlasena kioskites kõrgete kuhjadena, kõrval erinevat värvi oliivimäed. Need kaks on tihtipeale roogades koos kasutusel. Marokos valmistab iga perenaine aga tihti need ise.

MARINEERITUD SIDRUNID

 Limuun hamiid m`rakad

Neid on lihtne valmistada. Võtavad  4 nädalat aega enne, kui nad on valmis kasutamiseks, ning säilivad pea aasta.

4 sidrunit

4 spl meresoola

4 sidruni mahl

Pese ja hõõru sidrunid korralikult puhtaks. Klassikaline Maroko viis on lõigata sidrunid neljandikuks aga mitte lõigata kohe katki, vaid nii, et sidrunitükid oleks siiski koorega ühendatud. Täida sidrun supilusikatäie soolaga ja vajuta kokku. Aseta need purkidesse, vajutades nad alla, et nad oleksid kokku pressitud ning sulge purk.

Jäta 3-4 päevaks seisma. Sidrunitel peaks sel ajal olema eemaldunud osa oma mahladest ning koor veidi pehmenenud. Ava purk ja vajuta sidrunid alla nii palju, kui saad. Seejärel vala peale värskelt pressitud sidrunimahl, et katta sidrunid täielikult.

Sulge purk ja säilita jahedas kohas kuu aega. Mida kauem nad marineerivad, seda parem maitse. Enne kasutamist eemalda viljaliha ja pese kraani all, et eemaldada liigne sool.

About Killuke Marokot

Blogi, kus voib leida killuke nii Maroko kööki kui ka kultuuri

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: