RSS Feed

Khubz- araablaste leib

 Artikkel ilmunud Eesti Moslemite ajakirja `Iqra` 18. jaanuari numbris.
  
 
  
 
Khubz, khoubz või khobz (araabia: خبز), on araabiakeelne sõna, mis tähendab tõlkes „leib“, kuid on meie mõistes sai. Sõna khubz on ka laialdaselt kasutusel mitte-araabia keelt kõnelevate inimeste hulgas lapikule leiva tähenduses. Khubzi tarbitakse laialdaselt üle terve araabiamaailma ja väljaspoolgi.

Araabia poolsaarel tähendab khubz üldiselt „leiba“  või meie mõistes „saia“. Kõige levinum leiva tüüp kõigis neis riikides on suurt tüüpi lapik leib. Traditsionaalselt on see küpsetatud spetsiaalses ahjus, mida kutsutakse „tannuur“.  Tainas rullitakse lahti nagu pizza taigna puhul, seejärel asetatakse see ümmargusele padjale ja patsutatakse suure ümmarguse kiviahju siseseinale.  Patsutuse tagajärel kleepub tainas traditsionaalse ahju seinale, kuhu see jääb seniks, kuni leib on pruun ja seest valmis küpsenud. Leiva eemaldamiseks ahjust kasutatakse pikka konksuga keppi. Nüüd on leib söömiseks või müümiseks valmis. Kogu protsessi käigus töötab tavaliselt kaks või kolm inimest.

Tänapäeval on siiski rohkem levinud, et toores taigen pannakse konveierilindile, kus leib küpsebläbides kaasaegse mehhaniseeritud ahju.

Khubz sarnaneb välimuselt teiste idamaade lapikule leivale, nagu näiteks Pärsia naan ja India-Pakistani roti.Traditsiooniline Iraagi khubz tabuun on veidi erinev. Erinevalt Levanti khubzist  ei moodusta see „taskut“.  Kuid „tasku” versioon on samuti Iraagis populaarne Iraagis.
Khubz i nimetatakse mõnikord ka pitaks, kuigi sõna pita on araabiamaailmas täiesti tundmatu. Sõna „pita“ on pärit kreeka keelest ja tähendab kooki või pirukat.

 

MAROKO KHUBZ

Maroko khubz on ümara kuju ja krõbeda koorikuga lame päts, millel mulliauk puudub. See, mis pätsi sisse panna, on iga perenaise oma valik: manna, nisurukis ja oder on vaid mõned võimalused, mida kasutada. Aniisi ja ristiköömne seemned on kaks täiendust, mis lisavad soovi korral selle erilisemaitse.

Maapiirkondades kasutavad paljud pered väikeseid kuplikujulisi puidu põletamise ahjusid, et kodus leiba küpsetada . See annab leivale unikaalse maitse ja iseloomu, mida tavalises ahjus kahjuks ei saa. Sellegipoolest saab ka väga hea Maroko leiva küpsetada koduahjus. See on kindlasti Maroko hautistele väärt täiendus.
Isegi kui sa ei ole kogenenud pärmitaigna tegija, on Maroko leiva valmistamine lihtne. Tainas kerkib ainult tunni, ka ahjuplaadile saab panna tavalise küpsetuspaberi.

Head katsetamist!

 

 

MAROKO KHUBZ

Kokk: Sarah Iirimaalt

 

2 kl täistera nisujahu

2 kl nisujahu

2 tl kuivpärmi

veidi soola

30 ml oliivõi

1 tl suhkur

2 spl jahvatatud seesamiseemneid (valikuline)

leiget vett

 

 

Aseta kuivpärm, suhkur ja umbes 4 spl sooja vett kaussi, sega hästi, katta kinni ja jäta seisma, kuni mullid ilmuvad pinnale (umbes 30 minutit). Suures kausis sega omavahel täistera- ja nisujahu, tee kätega keskele ava ning lisa sool, pärmisegu, oliivõli ja jahvatatud seesamiseemned. Lisa vastavalt vajadusele leiget vett, et tainas ei oleks kleepuv, ega ka liiga kõva. Sõtku pehmeks taignaks.

 

 

Jaga tainas kaheks voi kolmeks võrdseks palliks, sõltuvalt kui suurt pätsi soovid. Kata rätikuga ja lase seista 15 minutit.

Puista tööpind jahuga üle. Rulli iga pall umbes 1-2 cm paksuseks. Aseta leivad kergelt võiga määritud küpsetusplaadile, kata rätikuga ja lase kerkida veel tund.

 

 

Enne ahju panemist torka leiva keskele kahvliga õrnad augud. Küpseta 200C kraadi juures 30- 45 minutit, kuni leib on muutunud kuldpruuniks.

About Killuke Marokot

Blogi, kus voib leida killuke nii Maroko kööki kui ka kultuuri

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: