RSS Feed

Küsimused ja vastused.

Maroko köök

Reelika õunpuu

 

Kuidas teil tekkis huvi Maroko köögi vastu?

Huvi Maroko köögi vastu tekkis, kui külastasin esimest korda Marokot ja alguse sai see 5 aastat tagasi, kui abiellusin marokolasega. Mis mulle selle köögi juures meeldib on, et see ei ole kaugeltki mitte igav, ka kõige lihtsamad road saab vürtside abil muuta millekski eriliseks. Kui varem oli toiduvalmistamine minu jaoks midagi, mida ma lihtsalt pean tegema, siis nüüd on see pigem nauding ja midagi, mida ma tahan teha. Samas Maroko köögis ei ole ei õiget ega valet, nii et iga retsepti saad kohandada vastavalt oma maitsele, lisades või ära jättes koostisosi. Ma püüan oma lastele edasi anda tükikese Maroko traditsiooni ja kultuuri ning ma leian, et toidu abil on seda kõige lihtsam teha, sest toit ja toiduvalmistamine mängib suurt osa iga marokolase elust.
 Mis on see, mis teid Maroko köögi juures enim võlub?

Kõige rohkem võlub mind toiduainete värskus ja rikkus. Vürtsidega mängimine, et tuua välja just see eriline maitse ja kuidas erinevad maitseained tasakaalustavad üksteist. Kuidas kombineeritakse liha või kala kas juur-, köögi- või puuviljadega, samas võib lisada mandleid, erinevaid seemneid, valikuid on lõputult. Lõpptulemus, mis lauale pannakse, näeb välja nagu kunstiteos, sest marokolased ütlevad, et poole toidust sööd sa silmadega, seepärast serveerivad nad oma toidu igapäevaselt kõige ilusamatel nõudel. Samas võlub mind, et toidul ja toiduvalmistamisel on väga tähtis osa pereelus. Kus pere võtab alati aega vähemalt 2 korda päevas istuda ühiselt laua taga, et üheskoos süüa ja päevamuljeid jagada.
Tagine on üks tarditsioonilisematest (ja tuntumatest) Maroko roogadest.
Kas selle valmistamisega saab n-ö hobikokkaja või tavaline pereema kenasti
hakkama?

Jah, kindlasti. Just seda ma ise olengi – hobikokkaja ja tavaline pereema. Tagine iseenesest sarnaneb vaga Eestis valmistavale hautisele. Tagine valmistamine on iseenesest imelihtne, algul võib-olla hirmutab veidi see, et hirmus palju maitseaineid peab lisama aga tegelikult need korduvad ühed ja samad maitseained. Maitseainetest leidub minu kapis ingver, vürtsköömen, kaneel, paprikapulber, safran ning kurkum. Need on põhilised, mida kasutan. Küüslauk ja sibul ning sool ja pipar leidub kindlasti igas majapidamises. Edasi on juba lihtne, sest tagine üldiselt nõuab ainult paar koostisosa, paned need potti  lisad vürtsid ja seal nad hauduvad madalal kuumusel. See eest lõpptulemus tuleb suurepärane ja väga maitsev.

 Kas tagine’i valmistamise juures on mingeid nippe, nõuandeid, mida
soovitaksite silmas pidada, et roog õnnestuks?

Harjutamine teeb meistriks, kui vürtside kasutamisega ära harjuda on edasi juba väga lihtne. Kindlasti tuleb toitu maitsta toiduvalmistamise käigus. Ma ütleks, et Maroko tagine valmistamine on nagu kunst, tuleb olla loominguline. Kindlasti annab maitsele palju juurde, kui seda süüa traditsionaalsel viisil mitte kahvliga, vaid oma sõrmi kasutades. Marokos serveeritakse tagine laua keskele, kõigile murtakse tükike saia ning saia abil oma sõrmi kasutades süüaksegi. Oma kogemustest võin öelda, et maitseb tõesti paremini. Eelduseks on muidugi, et enne ja parast sööki tuleb käsi korralikult pesta.


 Kas ja miks on oluline valmistada tagine’it spetsiaalses nõus? Kas
tagine’i nõu kasutamine annab roale midagi juurde?
 Kui spetsnõud pole, kas sel juhul sobib kenasti ka mõni tavapärane
Eesti majapidamsies oelmasolev haudepott?

 

Traditsionaalne tagine  on tehtud raskest savist, mõnikord värvitud või glasuuritud. See koosneb kahest osast: alumine osa, mis on madalalate külgedega, lame ja ümmargune ning pealmine osa – suur koonuse- või kuplikujuline kaas, mis hoiab kuumust kinni ja tänu millele toit saab aeglaselt valmida. Maroko köögi tagine on madalal tulel aeglaselt valminud hautis, mille tulemuseks on pehme liha juurviljadega aromaatses kastmes. Kaane eemaldades saab alumist osa kasutada toidu serveerimiseks.

Samas alternatiivina on võimalik kasutada haudepotti voi kiirkeedupotti, mida mina põhiliselt kasutan. Traditsionaalse taginega läheb lihtsalt liiga kaua aega, kuna tavaliselt valmib toit seal tunde.

 
 Ja lõpetuseks – missugune on teie lemmiktagine’i retsept?

Väga raske on valida ühte, sest oma lemmik on mul nii kana, kala kui ka lambaliha taginist.

Isiklikuks lemmikuks valiksin lambaliha tagine ploomide ja mandlitega, mis on minu blogis ka üleval. Terve pere lemmikukuks, mis maitseb nii suuretele kui ka väikestele oleks kefta taziin– hakkliha taziin tomatikastmes munaga. Retsepti võib leida samuti blogist. Kuskus on samuti kogu pere lemmik.

About Killuke Marokot

Blogi, kus voib leida killuke nii Maroko kööki kui ka kultuuri

2 responses »

  1. Ooo, mashaAllah, kas keegi tegi intervjuud?:P

    Vasta

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: