RSS Feed

Tänavatoit ehk `street food`

Artikkel ilmus ajakirja `Iqra` 20.ndas numbris.

Kes meist ei ole araabia maid külastades ja tunde mööda tänavaid või turgusid kolades nende maade tänavatoite proovinud. Just see on sageli kõige põnevam ja meeldejäävam osa kogu reisist. Tihtipeale on need road lihtsad ja kiirelt valmivad ja seega võime neid ka kodus katsetada, tekitades veidi araabiamaailma meeleolu.

Marokot külastades on üks põnevaim osa kindlasti tänava toit ehk street food. Igas linnas, kus on souk ehk turg, vanalinnas, väljakutel, bussipeatustes, linnadevahelistel teedel või tänavakaubanduses leiad, kas pisikese kohviku või butiigi või lihtsalt mone vankri, leti või isegi ümberkeeratud kasti, mille taga on tool kliendile istumiseks, pakkumaks erinevaid roogasid – keedetud porgandi salat vütsköömnega, harira (supp liha või kana, kikerherneste või läätsedega), vürtsikad teod, kefta (hakkliha) kebabid, pontšikud suhkrusiirupis, bessara (oasupp) …

Marakeshi turg

 

Kuulsaim oma tänavatoidu poolest on kindlasti Marrakech, kus õhtul peale päikeseloojangut võtavad väljaku üle sajad kokad, kes valmistavad maitsvaid ja suussulavaid hõrgutisi. Kliendid kas istuvad või seisavad kogu selle möllu ümber, nähes pealt, kuidas see maitsev kraam otse nende endi silme all valmib. Tooksin näitena kaks lihtsat retsepti.

 

MAROKO KÖÖK

MAROKO KEFTA KEBABID

1/2 kg lamba- voi loomahakkliha, või mõlemit pooleks

1 keskmine peeneks hakitud sibul

2 tl paprikapulbrit

1 tl vürtsköömneid

1 tl soola

¼ tl pipart

veidi cayanne’i pipart

2 spl hakitud koriandrit

2 spl hakitud peterselli

1 spl oliivõli

Sega hakkliha kõikide koostisosadega ja jäta tunniks või kauemaks seisma, et lasta maitseainetel seguneda.

Vajuta hakkliha varraste ümber ja anna neile vorstikeste kuju. Grilli mõlemilt poolt 5-7 minutit. Serveeri kas Maroko leiva vahel voi pitasaiaga.

BESSARA – PÕLDOA PÜREESUPP

500 g üleöö leotatud kuivatatud ube

6 küüslaugu küünt

soola, pipart

 

Serveerimiseks:

oliivõli, jahvatatud köömneid, sidruniviile, pehme täistera sai, 1 tl hakitud peterselli

Keeda ube 2,5 l vees. Kui tekib vaht, eemalda. Lisa küüslauk, kata pott pooleldi kaanega ja lase madalal tulel keeda umbes 1 tund,  või kuni oad on pehmed. Maitsesta soola ja pipraga. Lase veidi jahtuda. Püreesta supp sauseguriga või köögikombainis. Soovi korral vala sõelale, et eraldada oakestad. Serveerimisel tõsta supp kaussi, peale vala veidi oliivõli, raputa üle purustatud köömnete ja hakitud peterselliga ning soovi korral pigista veidi sidrunimahla.

About Killuke Marokot

Blogi, kus voib leida killuke nii Maroko kööki kui ka kultuuri

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: