RSS Feed

Mütsipoti mõnusad road

Leidsin artikli, mis ilmunud `Naistelehes`

 22. Oktoober 2010 – 12:05 |   naisteleht  F: Helin Loik

Kefta tagine ehk hakklihahautis tomatikastmes: F: Helin Loik

Kefta tagine ehk hakklihahautis tomatikastmes: F: Helin Loik

Reelika Õunpuu on püüdnud juba viis aastat Maroko maitsete ning ka omapärase mütsikesega poti ehk tagine’i kasutamise saladusi käppa saada.

Ütleme otse: Reelika on abielus marokolasega, nii et tema vaimustus Maroko toitudest pole sugugi imekspandav. Ta kiidab, et tänu vürtsidele on Maroko köögis igal roal oma iseloom, kord kergem, kord karusem — ja see peaks tugeva iseloomu poolest tuntud eestlastele ju väga hästi passima. Näete, meidki hakkas asi huvitama!
Maroko köögis on tähtis seegi, et tooraine oleks värske ning et seda oleks rikkalikult, räägib Reelika. Teisalt aga pole olemas sellist asja nagu õige või vale toit — igaüks võib retsepte oma maitse järgi kohandada. «Vürtsidega mängitakse, et saavutada eriline maitse, kombineeritakse liha või kala juurviljade, köögi- või puuviljadega, lisatakse mandleid, seemneid … Valikuid on lõputult!» õhkab võõrapärases köögis kodunenud Reelika. Lõpptulemus, lisab ta, näeb välja nagu kunstiteos, sest marokolased «söövad poole toidust silmadega».
Niisiis, kui aina sagedamini kipub koduseid kokaraamatuid lehitsedes pähe mõte, et kõik toidud on justkui juba tehtud, soovitab Reelika julgelt Maroko roogade vaaritamise ette võtta.
Alustuseks tasub kätt proovida Maroko köögis ühe tavalisima roa tagine’iga. Tagine (hääldatakse tažiin — toim), ütleb Reelika, tähendab nii koonusekujulise kaanega haudepotti kui ka hautist.
Reelika lubab, et tagine’iga saab iga hobikokkaja ja tavaline pereema kenasti hakkama, ehkki alguses võib veidi hirmutada see tohutu maitseainete kogus, mis toidu sisse läheb. «Kokku saab siiski suurepärane kooslus,» rahustab Reelika kahtlejaid ja veenab, et kui maitsestamispabinast üle saadud, on edasi juba lihtne, sest tagine’i põhikomponente on ainult paar. Need tuleb potti panna, lisada vürtsid ja lasta siis roal lihtsalt madalal kuumusel valmis haududa.
Tagine’i maitsele annab Reelika sõnul palju juurde, kui seda süüa Maroko moodi ehk kasutades sõrmi ning saiatükki, mitte kahvliga nagu meie oleme harjunud. «Marokos serveeritakse tagine laua keskele, kõigile murtakse tükike saia ning saia abil ja sõrmedega süüaksegi. Oma kogemustest võin öelda, et maitseb suurepäraselt!» Triin Raestik

Kefta tagine ehk hakklihahautis tomatikastmes

  • 700 g looma- või lambahakkliha
  • 1 väike sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 2 sl peterselli
  • 2 sl koriandrit
  • ½ tl Cayenne’i pipart
  • ½ tl jahvatatud ingverit
  • 1 tl vürtsköömneid
  • 1 tl paprikapulbrit
  • 2 sl oliiviõli
  • 4 muna
  • soola

Kaste

  • 2 sl oliiviõli
  • 1 sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 2 tl jahvatatud vürtsköömneid
  • ½ tl kaneeli
  • 1 tl paprikapulbrit
  • 400 g purustatud (konserv)tomateid
  • 2 sl hakitud koriandrit
  • soola
  • pipart

Meie tegime selle retsepti valmis tavalises potis, mõeldes sellele, et paljudel lugejatel spetsiaalset tagine’i pole. See käis nii.
Esmalt valmista lihapallid. Sega kokku hakkliha, hakitud sibul, küüslauk ja maitseained ning veereta tainast väikesed pallikesed. Pruunista lihapalle pannil õlis 8–10 minutit ja tõsta siis taldrikule tahenema.
Valmista kaste. Prae hakitud sibul oliiviõlis keskmisel kuumusel pehmeks, lisa hakitud küüslauk, vürtsköömned, kaneel ja paprika ning prae 1 minut. Sega sisse purustatud tomatid, maitsesta soola ja pipraga ning lase kaste keema. Lisa
2–3 sl vett ja jäta madalale tulele 15 minutiks hauduma. Lisa lihapallid, kata kaanega ja hauta 10 minutit. Sega sisse koriander. Löö munad pannile tomatikastme peale ja kuumuta nõrgal kuumusel (ära kaant pannile pane), kuni munavalged on hüübinud. Serveeri krõbeda saiaga.
Kui soovid sama roa valmis teha tagine’is, siis käib asi veidi teisiti. Pruunista pliidil tavalisel pannil hakklihapallid ja tõsta tagine’i. Sega kokku hakitud sibul, küüslauk, vürtsköömned, kaneel ja paprikapulber ning prae seda segu pannil oliiviõlis umbes minuti jagu. Lisa tomatid ja tõsta segu lihapallide peale haudepotti. Pane ahju 180 kraadi juurde hauduma. Mõne aja pärast lisa koriander ning munad. Hauta, kuni roog on küps.

Tavaline pott või tagine? 
Algupärane tagine, tutvustab Reelika, on valmistatud raskest savist, mõnikord värvitud või glasuuritud. See koosneb kahest osast: alumine osa on lame, ümmargune ja madala servaga ning selle peal on suur koonuse- või kuplikujuline kaas, mis hoiab kuumust kinni. Tänu sellele saab toit aeglaselt haududa. Alternatiivina võib kasutada haude- või kiirkeedupotti – ka neis tuleb toit hea. Igapäevaselt on see ehk mugavamgi, sest traditsioonilisel viisil tagine’i-nõus valmistades haudub toit kaua, tavaliselt tunde. Aga mekk ja emotsioon on siis muidugi sootuks teised.

Tervet artiklit saad lugeda siit:

http://naisteleht.ee/node/8335

 

About Killuke Marokot

Blogi, kus voib leida killuke nii Maroko kööki kui ka kultuuri

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: