RSS Feed

Fatiira eri Eesti moslemite ajakirjas “Iqra”

FATIIRA ERI!!!

Tõlkinud ja koostanud: Sarah Iirimaalt ja Kätlin Hommik- Mrabte

 

Sõnatüvi FTR tähendab araabia keeles „lõikama, midagi kiiresti tegema, lõhkema, pragunema“. Sellest tüvest tuleb näiteks sõna fitr, mis tähendab „paastu katkestamine“ või „hommikusöök“, kuna peale pikka aega mitte-söömist (olgu selleks „pikaks ajaks“ siis öö või päev) sööma asumisel me justkui lõikame või katkestame oma paastu. Samast tüvest tuletatud sõna fatiir tähendab „kiiresti tehtud, toores, mõtlematu, äkiline“. Fatiira on aga see, mida me kiiresti valmistame ja millega hommikul oma nälga kustutame.

Mis see fatiira täpsemalt on, on raske öelda, kuna erinevates araabia riikides kasutatakse sama sõna erinevate toitude tähistamiseks. Fatiira võib olla nii sai, pannkook, pontšik kui isegi pelmeen, pirukas või küpsis. Peale selle, et erinevates araabiariikides tähistab fatiira erinevaid asju, on sellel sõnal ka erinevaid vorme – fatiira, fatiir, fitiir, ftiir jm. Sõnatüvi on aga sama, olgu toit milline tahes ja olgu see tehtud Marokos, Tuneesias, Egiptuses, Saudi Araabias, Djiboutis, Etioopias, Somaalias, Liibanonis või mujal.

MAROKO FATIIRA

Üle terve araabiamaailma on just Maroko fatiira kõige enam tuntud ja ka eurooplastele teada. Marokos nimetatakse fatiiraks üle panni saia, milles kindlasti peab leiduma peeneteralist mannat. Muu hulgas sisaldab fatiira tainas ka võid või toiduõli. Fatiirat võib valmistada piimaga või ilma, olenevalt sellest, kas soovitakse pehmemat või küpsiselaadsemat tulemust.

Mõnes Maroko piirkonnas kutsutakse fatiirat ka haršaks. Kuigi Maroko fatiira tundub veidi muffini moodi, on see oma maitselt ja struktuurilt siiski sarnasem maisisaiale.

Fatiira on Marokos väga populaarne hommikusöök ning maitseb kõige paremini soojalt, või ja moosi, kuid miks mitte ka juustu või meega.

SAUDI ARAABIA FATIIR

Saudi araablased on väga traditsionaalne rahvas ja nad söövad siiani toitu, mida nad on harjunud juba sajandeid sööma. Kuigi beduiinidest saudide toit on tunduvalt lihtsam kui linna-saudide oma, kes tänapäeval moodustavad juba enamuse riigi rahvastikust, on nende põhitoidus siiski sama: oad, nisu, riis, datlid, kana, jogut ja piim (põhiliselt lamba-, kaamli- või kitsepiim).

Absoluutselt kõigi Saudi toitude juurde süüakse lamedat leiba (või meie mõistes saia), mida saudid nimetavadki fatiiriks. Saudi autentne fatiir on valmistatud röstitud odrajahust. Seda küpsetatakse soojas ahjus metallist kausis 3-4 minutit, misjärgselt hakkabki fatiir oma kuju võtma.

EGIPTUSE JA SOMAALIA FITIIR

Somaalias ja Egiptuses nimetatakse reeglina fatiiriks suurt praetud pannkooki, mis on tehtud jahust ja munast ja mida süüakse meega. Seda nimetatakse küll ka leivaks, kuid pigem on siiski tegemist tihed pannkoogisarnase küpsetisega.

Egiptuse fatiir on kohev pannil küpsetatud pagaritoode, mis on midagi pontšiku ja pannkoogi vahepealset. Seda võib serveerida nii magusalt kui vürtsikalt. Fatiiri tainas on kohev ja „lamineeritud“, nagu ütleksid tänapäeva pagarid, kuna taigen on iseenda sisse keeratud.

Oivaliselt maitseb fatiir bi l-sakhiina,  millest on kaks erinevat varianti ; esimene on kaetud äädikas ning  küüslaugus küpsetatud köögiviljadest kastmega, teisel on kastmeks valmistatud kana hautatud sibulate ja samnaga (sulavõiga).

Suurepärase magusa fatiiri saab teha aprikoosi  ja tuhksuhkuruga, samuti värskete puuviljadega nagu banaanid.

DJIBOUTI FATIIRA

Djiboutis nimetatakse fatiiraks hoopis juurvilja- ja lihaomletti saia vahel. Saia, mille vahele juurviljad, liha ja muna lähevad, nimetatakse galette, kuigi tegemist on kõige lihtsama võimaliku saiataignaga.

Allikad: http://www.cliffordawright.com/caw/food/entries/display.php/topic_id/17/id/75/, http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1054597, http://www.ukqna.com/food/2345-1-food-ukqna.html, http://regardsurdjibouti.free.fr/cuisine%20locale.htm

MAROKO FATIIRA

Kokk: berberinaine Tata Moulay Bouazzast

1 klõli

½ kl suhkrut

1 tl soola

1 kl piima

3 kl peeneteralist mannat

natuke kuiva pärmi või küpsetuspulbrit

3 kl jahu

Sega kõik toiduained kokku, jättes veidi mannat taldrikule. Sõtku parajalt sitke tainas ja veereta sellest pallikesed, seejärel vajuta pallid ketasteks. Prae kettad pannil nagu pannkoogid (soovitavalt lahtisel tulle), kuid ilma õlita (sest õli on juba koogi sees). Serveeri soojalt kas moosi, mee, sulajuustu või argaaniõliga.

TUNEESIA FTAIR – 1

Kokk: Karima

 

3 dl maisijahu

4spl suhkrut

2 spl õli

1 muna

1 dl piima

1 tl küpsetuspulbrit

natuke kaneeli

küpsetamiseks õli
Sega kokku küpsetuspulber, maisijahu ja kaneel, teises kausis klopi muna koos suhkruga lahti, lisa õli ja piim, sega läbi ning lisa kuivained. Sega kokku taignaks ning rulli taigent 1/2 cm paksuseks. Tee klaasiga ümarad rattad (et seest väikseid auke teha kasutasin limonaadi pudeli korki),

kuumuta õli ning küpseta õlis kuldpruuniks. Soovi korral raputa veidi jahtunud saiakesed üle tuhksuhkruga või kuumuta potis veidi mett, lisa sinna seesamiseemneid või purustatud pähkleid ja kasta saiakesed mee sisse.

TUNEESIA FTAIR – 2

Kokk: Amira

250 g mannat

õli

vett

soola

Pane manna  kaussi, lisa natukene soojaks  tehtud vett ja soola vastavalt maitsele. Sõtku tainast ja vähehaaval lisa aegajalt vajadusel sooja vett juurde, sõtkuda tuleb umbes 30 minutit, kuni mannast on saanud taina mass ja manna tükke enam eriti näha pole. Võta väikesed palli kujulised  tükid  tainast ja sõtku rohke õliga, silu käteka õhukesteks ketasteks. Aseta kuuma panni peale (panni peale  pole vaja enam õli). Küpseta mõlemalt poolt. Serveerida võib nii harissaga kui juustu  ja  tomatiga, kuidas aga isu on.

SAUDI FATIIR

 

6-7 kl röstitud odrajahu

3 spl suhkrut

1 spl soola

natuke pärmi või küpsetuspulbrit

2,5 kl vett

Sega kokku 6 kl jahu, suhkur, sool ja küpsetuspulber. (Kui kasutad pärmi, siis sega see eelnevalt suhkruga ja vala vette.) Seejärel hakka vaikselt lisama vett, kuni tekib ühtlane tainas, mis enam sõrmede külge kinni ei jää. Sõtku korralikult, seejärel jäta tainas mõneks ajaks seisma. Kui tainas on piisavalt seisnud, mulju selle küljest parajad tükid, veereta nendest pallid ja seejärel laua peal väheses jahus pannkoogilaadset õhukesed kettad.

Küpseta kettad rasvaineta keskmise kuumusega pannil (soovitavalt wokil), pannilabidaga aeg-ajalt ketastele peale vajutades, et kõik ketta osad panni puutuksid. Kui üks külg on küpsenud, keera teine külg. Valmis kettad aseta köögirätiku alla, et nad kohe ei jahtuks.

DJIBOUTI FATIIRA

 

jahu

vett

1 tl soola

½ porrulauku

1 väike sibul

1 tomat

1 rohelise pipra kaun

50 g veiseliha

1-2 muna

Sega veest, soolast ja jahust tainas, mis käte külge ei kleepu ja prae sellest taignast pannkoogisarnased saiarattad (umbes nagu Saudi omad). Lõika porru, sibul, tomat ja pipar väikesteks tükkides ja prae pannil, keskmisel tulel. Seejärel lisa veiseliha tükid ja prae veel. Eemalda segu pannilt ja pane sinna üks saiaratas. Saiaratta ühele poole kalla praetud juurviljad ja liha, nende peale klopitud muna ja tõsta teine pool saiarattast esimesele peale. Prae seni, kuni muna ei ole enam vedel.

 

About Killuke Marokot

Blogi, kus voib leida killuke nii Maroko kööki kui ka kultuuri

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: